Az erdélyi utazásunk 2. napja

2012.11.21 16:04

2. nap : 2012. november 10.

Kalotaszentkirályon töltöttük a délelőtt egy részét. A finom reggeli után szállásadónk elvitt minket a református templomba, megmutatta, hogyan újították fel az eredetileg 13. században épült épületet. A templomkertben volt felállítva a legrégebbi harang. Elsétáltunk a temetőbe, ahol néhány kopjafát mutatott meg István bácsi.

 

   

 Rövid műsor keretében megkoszorúztuk Ady Endre emlékművét a Kalota partján az óvoda mellett. Rita néni segített a műsor összeállításában.

 

   

Kolozsváron töltöttük a nap további részét. Sárkányölő Szent György szobrához mentünk először, ami a Farkas utcai református templom előtt áll.

  Szent György lovasszobra

 Zita néni elmesélte a sárkányölés történetét is. Sétánk következő helyszíne a Szent Mihály Templom, előtte Mátyás király hatalmas szobrával.

  

Mátyás király szülőházát is felkerestük, a sétáló utcában, a kirakodó vásárban kürtős kalácsot vettünk. Hosszú lépcsősoron érkeztünk meg a Fellegvárhoz.

A Házsongárdi temetőben megkerestük Kós Károly és Apáczai Csere János síremlékét. Elhangzott Áprily Lajos verse is.

 

A nap utolsó állomása a Tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeum. Boldizsár Imre bácsi kalauzolt minket. Megmutatta a megkövesedett kagylókat, Szent László pénzét. A múzeum gyűjti Kalotaszeg teljes tárgyi néprajzi anyagát.

  

Fáradtan, éhesen érkeztünk vissza a szálláshelyünkre. István bácsi nem hagyott minket pihenni. Csoportokban bemehettünk fafaragó műhelyébe és bemutatott néhány furcsa szerszámot. A legjobb azonban az volt, hogy mi is kipróbálhattuk ezt az ősi mesterséget.

A napnak még mindig nem volt vége. Vacsora után gyönyörű kalotaszegi ruhába érkezett meg a néptáncos pár. Viseletük bemutatása után néptánc bemutatót tartottak. Végül mi is körbe álltunk, s megpróbáltuk a lépéseket. A lányok csujjogattak, a fiúk a legényest járták.

Téma: Az erdélyi utazásunk 2. napja

2012.11.30

juhász zsófi 2012.11.30
szép dolgokat látunk

Új hozzászólás hozzáadása